"O parte din mine a rămas înainte de Colectiv". 2 ani de la tragedie. Raport: niciun spital nu respecta criteriile pentru a îngriji răniții

Când va învăţa România lecţia Colectiv? Au trecut 2 ani şi adevărul e ţinut la sertar. Aflăm dintr-un raport obţinut de TVR şi făcut pe vremea guvernării tehnocrate că, la momentul tragediei, niciun spital din ţară nu respecta strict toate criteriile pentru a se putea ocupa de răniţi. Haosul a continuat apoi cu transferul unor tineri în străinătate - de la ezitarea iniţială, la modul de selecţie a pacienţilor, până la felul în care a fost făcut transportul. Cei rămaşi în ţară au fost infectaţi cu bacterii în spitalele unde erau internaţi. În faţa unui sistem medical cu atât de multe probleme, supravieţuitorii au început pe cont propriu lupta pentru viaţă. Actualul ministru al Sănătăţii neagă existenţa acestui raport.

25 Octombrie 2017, 18:27 (actualizat 25 Octombrie 2017, 20:24) |
Tinerii din Colectiv, infectați în spitale
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

În ziua tragediei, niciun spital din România nu era pregătit pentru tratarea pacienţilor cu arsuri grave. Abia după câteva zile autorităţile au luat în considerare transferul unora dintre răniţi în străinătate.

În raport este subliniat un număr inacceptabil de mare de incidente majore şi decese legate de transferul aeromedical. Cel puţin doi oameni erau netransportabili la momentul plecării. Unul era în şoc septic, iar celălalt suprainfectat!

Toţi pacienţii trataţi în România au fost infectaţi cu bacterii. La fel şi cei transferaţi în străinătate. Doar în Austria au ajuns 8 bolnavi, toţi colonizaţi cu cel puţin 3 germeni. Medicii din Marea Britanie ne-au cerut să spunem cu ce erau infectaţi răniţii pe care i-am trimis în spitalele lor.

Adina a ajuns în Belgia cu 9 bacterii. Medicii belgieni nu mai văzuseră aşa ceva. A fost arsă pe jumătate din corp şi a stat în comă aproape o lună. Pe 30 octombrie 2015, Adina a intrat în clubul Colectiv de mână cu prietenul ei, Claudiu. El a murit, iar ea nu va mai fi niciodată la fel.

Adina Apostol: "Încerc să fiu bine. Încă mai sunt tratamente de făcut, operaţii. Încă n-am reuşit să-mi reiau viaţa, să fac ceea ce făceam înainte. (…) Cumva cred că o parte încă a rămas acolo, o parte din mine încă a rămas cumva înainte de Colectiv. Când vin acasă sau merg la un concert parcă încă mai aştept să-l văd pe prietenul meu, de exemplu, care a murit. Era un prieten foarte bun. Pe Claudiu parcă încă aștept să-l văd acolo".

La 2 ani de la Colectiv, Adina merge frecvent în clinicile din Belgia. Nu ştie numărul operaţiilor suferite şi nici câte o mai aşteaptă.

A reuşit cumva să meargă mai departe. Însă doar ea ştie ce ascunde zâmbetul ei. Medicii belgieni au avut răbdare să-i explice ce s-a întâmplat, ce n-a mers, de ce trebuie să facă 4 ore pe zi de kinetoterapie. O luptă dureroasă, cu lacrimi şi momente în care ar fi vrut să renunţe.

I s-a făcut şi implant de păr. Medicul Felix Popescu i-a operat gratuit pe supravieţuitorii din Colectiv.

Felix Popescu, chirurg plastician: "Noi ce am făcut în România a fost o premieră mondială. Am fost primii care am implantat şi am făcut transplantul de păr pe grefe de piele. Mulţi dintre ei, zonele respective sunt grefate cu piele de pe alte zone ale corpului".

Zile întregi după tragedie, toată lumea a încercat să ajute: de la medicii din spitale, până la oameni simpli.

Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătăţii, era pe vremea aceea funcţionar într-o bancă din Austria. Şi-a luat concediu o săptămână ca să dea o mână de ajutor.

Incendiul din Colectiv a lăsat urme adânci şi pe corpul Alexandrei. Tânăra a suferit arsuri grave pe spate, cap şi braţe. Cicatricele ei au luat formă de aripi.

Alexandra Furnea: "Şedinţele mele de recuperare se desfăşoară în Germania pentru că, din păcate, în România nu există infrastructura necesară care să permită recuperarea marelui ars".

Acum, şi Adina, şi Alexandra sunt măcinate de un singur gând: să termine intervenţiile până la sfârşitul lui 2018, când expiră ordonanţa prin care le sunt decontate.

6 tineri primesc îngrijiri medicale în ambulatoriile din România. 23 dintre răniţii de la Colectiv se tratează în continuare în străinătate. Pentru ei, statul român a plătit doar anul acesta aproape jumătate de milion de euro. Cei mai mulţi speră să nu mai fie nevoiţi să calce vreodată într-un spital românesc.

Pentru coşmarul prin care au trecut răniţii din Colectiv şi părinţii care şi-au pierdut copiii n-a plătit, deocamdată, nimeni.

Pe 30 octombrie se împlinesc 2 ani de la Colectiv. În memoria victimelor, familiile şi prietenii pregătesc marşuri şi concerte caritabile.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 14°C 17°C
IASI 15°C 15°C
CLUJ 14°C 13°C
CONSTANTA 14°C 15°C
CRAIOVA 15°C 18°C
BRASOV 12°C 14°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI