“Nu reuşesc să înţeleg din ce motiv copiilor noştri nu li s-a acordat o şansă". #Colectiv, după 2 ani. Avem doar 11 locuri pentru mari arși

După năpasta din Colectiv, românii acuzau că s-au plătit cu vieţi nepăsarea şi corupţia. Au ieşit în stradă să ceară schimbarea. Au trecut 2 ani. Ce s-a schimbat în sistemul sanitar? Prea puţine. Spitalele au rămas la fel de murdare şi lipsesc în continuare medicamente şi materiale sanitare. Avem, într-adevăr, 11 locuri de mari arşi care respectă standardele europene, dar paşii făcuţi sunt prea mici. Ministrul Sănătăţii recunoaşte că, dacă s-ar repeta acea tragedie, nu ne-am descurca fără ajutor din străinătate.

27 Octombrie 2017, 21:22 (actualizat 27 Octombrie 2017, 21:31) |
Schimbarea așteptată de #Colectiv
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Unitatea de primiri urgenţe a Spitalului Floreasca. La câteva minute după incendiul din Colectiv se dezlănţuie iadul. Camera de gardă se umple de gemetele tinerilor arşi. Medicii aleargă de la un pat la altul şi încearcă să-i ajute. În acest haos a ajuns Bogdan Opriţa.

"Era o linişte absolut ireală... Pe hol, în parcare... (…) În momentul în care am deschis uşa asta, era dezastru (…) Erau oameni care ţipau. Cu hainele rupte de pe ei, cu tegumentele deshuamate, era o imagine şocantă. Mi-a luat vreo 3 minute până să încep să vorbesc", își amintește Bogdan Oprița, medic şef UPU - SMURD Spitalul Floreasca.

88 de răniţi au fost transportaţi cu ambulanţele la 13 spitale din Capitală. Alte 96 de victime au ajuns la unităţile medicale cu taxiul sau cu maşinile bucureştenilor. Niciun spital nu era pregătit să trateze astfel de pacienţi.

"Am luat eu legătura cu ambulanţa şi le-am spus: nu mai avem posibilitatea de a mai primi nciun fel de pacient că nu mai aveam unde (…) Nu mai aveam paturi nici pe secţia de arsuri, nici pe secţia de chirurgie plastică", subliniază Cristian Nițescu, directorul medical al Spitalului de Arşi.

Au ieşit dintr-un iad şi au intrat în altul.

31 OCTOMBRIE 2015 - IOAN LASCĂR, şeful clinicii de chirurgie plastică a Spitalului Floreasca: "Este ca la război".

Nu aveam paturi speciale, lipseau medicamentele şi materialele sanitare.

Laurențiu Istrate, tatăl lui Bogdan: "Ultimele cuvinte pe care le-am auzit de la el au fost: vă rog, făceţi-mi ceva că nu mai pot de durere! Mor! (…) Și de acolo a început calvarul".

Bogdan Istrate avea 22 de ani şi studia economia. Îi plăcea muzica şi era fericit că merge la concertul celor de la Goodbye to Gravity. Flăcările din Colectiv i-au cuprins jumătate din corp. A fost tratat la spitalul Bagdasar Arseni.

"Ni se spunea tot timpul că au de toate (…) Luni dimineaţă, în jurul orei 10.00, era acolo ministrul Sănătăţii din acel moment, care ne-a liniştit şi ne-a spus că toţi copiii noştri sunt trataţi mai bine decât în Germania (…) Era o minciună şi nu reuşesc să înţeleg nici acum din ce motiv am fost minţiţi, din ce motiv copiilor noştri nu li s-a acordat o şansă", spune tatăl lui Bogdan.

Bogdan a luptat cu toate forţele. Dar pe 12 noiembrie inima lui s-a oprit. Bogdan a fost numărul 54.

"Pleca în fiecare zi la schimbat pansamentele (…) Pe un culoar comun, într-un lift în care urca toată lumea, cobora un etaj, pe un alt culoar comun unde intra la sala de operaţie (…) La motivul decesului este trecut 'sepsis'. (…) A fost infectat cu 3 bacterii", subliniază Laurențiu Istrate.

Într-un raport făcut de echipa fostului ministru al Sănătăţii scrie că toţi pacienţii trataţi în România au fost infectaţi cu germeni multirezistenţi.

Elena Copaciu, consilier al fostului ministru Vlad Voiculescu: "Acinetobacter, pseudonomas, klebsiella (…) Sunt cele mai rele posibile (…) Germenii ajung în circulaţia sangvină şi de aici pleacă în organism și se pot grefa oriunde (…) Poate să fie chiar vorba de câteva ore în care pierzi un astfel de pacient".

Au murit cu zile. Totuşi, Ministerul Sănătăţii susţine astăzi, într-un răspuns pentru TVR, că în ultimii 2 ani nu a fost raportat niciun deces cauzat de infectii intraspitalicești!

S-a schimbat totuşi ceva?

Unitatea de îngijire a marilor arşi de la Floreasca fusese inaugurată de 2 ori înainte de 30 octombrie 2015, dar n-a putut fi folosită atunci când România avea cea mai mare nevoie. A devenit funcţională abia în 2016.

La Spitalul de Arși, secţia ATI unde puteau fi internaţi 10 bolnavi a fost închisă pentru renovări. Medicii s-au plâns că le mor bolnavii din cauza infecţiilor.

După o investiţie de 5 milioane de lei, secţia a fost redeschisă, dar acum pot fi internaţi în ea doar 5 pacienţi. Fiecare bolnav este spitalizat în propria rezervă, iar accesul personalului în salon se face doar după ce îşi dezinfectează mâinile, arată Emanuela Schweninger, jurnalist Știrile TVR.

Cristian Nițescu, directorul medical al Spitalului de Arşi: "Nu este neapărat foarte bine (…) Pentru un ars mare ni se decontează maximum 15.000 de euro, în condiţiile în care un ars mare, dacă stă o lună, o lună jumate, două luni în terapie intensivă, el consumă peste 100.000, 200.000 de euro (…) Am acumulat datorii destul de mari doar pentru că tratăm marele ars".

În 2015, spitalele noastre erau, pe hârtie, printre cele mai curate din Europa. Infecţiile nu erau raportate de teama sancţiunilor. Au apărut între timp reguli noi pentru curăţare, dezinfecţie şi sterilizare. Dar şi pentru dezinfectanţi.

Sunt ele respectate?

"În toata lumea civilizată, un salon, după ce a fost un pacient în el (…) este indisponibil pentru noi mari arşi cel puţin câteva zile să fie verificat, sterilizat şi dezinfectat la sânge. (…) Nu se poate întâmpla din cauza frecvenţei cu care vin aceşti pacienţi (…) Deci saloanele sunt pline permanent", explică Cristian Nițescu, directorul medical al Spitalului de Arşi.

Laurenţiu Istrate, tatăl lui Bogdan, a provocat şi el o schimbare. Managerul spitalului Bagdasar Arseni nu i-a dat dosarul medical al fiului său pentru că acesta nu îşi dăduse acceptul înainte să moară. Cum ar fi putut să o facă? Doctorii l-au intubat imediat după ce a ajuns în spital. Acum nu mai e nevoie de acest consimţământ.

Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătăţii: "Mai sunt mii de lucruri de făcut. Sunt sigur că mi-ar fi plăcut să fac mai mult (…) Dacă aş putea să dau timpul înapoi, sigur că unele lucruri le-aş face mai repede şi altele le-aş face mai dur (…) Unele lucruri sunt de nepermis (…) corupţie, lipsă de profesionalism, păstrarea unor sfere de influenţă. (…) Se reflectă indirect, e adevărat, asupra calităţii actului medical şi asupra pacientului".

Florian Bodog, ministrul Sănătăţii, în dialog cu reporterul Știrilor TVR:

-       Dacă ar avea acum loc o tragedie asemănătoare celei de atunci, România ar face faţă altfel?

-       Cred că ar trebui să-l gestionăm împreună cu partenerii europeni, pentru că România nu are la momentul de faţă capacitatea de a rezolva toate problemele de arşi mari.

Cristian Nițescu, directorul medical al Spitalului de Arşi: "Suntem într-o ţară în care vorbim mult şi facem puţin".

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 23°C 25°C
IASI 19°C 24°C
CLUJ 18°C 23°C
CONSTANTA 21°C 19°C
CRAIOVA 21°C 26°C
BRASOV 16°C 21°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI