”Miercurea alarmelor” – sirenele au sunat în toată țara. Exerciţii de verificare a echipamentelor de avertizare a populaţiei în Săptămâna Protecţiei Civile

1 martie 2023, 06:29

Puțin după ora 10.00, sirenele de avertizare au răsunat în tot Bucureștiul. Pentru ca oamenii să nu intre în panică, autoritățile au transmis mai întâi un mesaj de avertizare.

Din punctul de comandă sunt activate toate cele 10 sirene electronice din Sectorul 2. Peste 90 de asttfel de dispozitive sunt montate în toată Capitala, cele mai multe în Sectorul 1. În funcție de eveniment, oamenii pot fi avertizați prin patru sunete diferite și durate proprii. Pornirea sirenelor se face însă doar de către ISU, după ce autoritățile locale sunt anunțate.

Aurel Stoian, consilier la Serviciul Situații de Urgenţă: Eu primesc mesajul, confirm primirea mesajului și urmează acel mesaj prealarmare ca populația să nu intre în panică că se desfășoară un exercițiu, după care ISU pornește centralizat toate sirenele din Capitală.

Gălățenii nu au fost surprinși la auzul sirenelor. Alarmele au răsunat și în timpul stării de urgență.

De fiecare dată când auzim aceste sisteme de alarmă trebuie să rămânem calmi, să ascultăm ce transmit autoritățile, iar în cazul unui dezastru sau al unei situații reale, în primul rând trebuie să nu intrăm în panică, dacă e vorba de un cutremur, să nu ieșim din locuințe pe casa scării sau să luăm liftul și să așteptăm în liniște intervenția autorităților.

Și în județul Neamț  au fost activate toate cele 252 de sisteme de alarmare. La Colegiul Gheorghe Cartianu din Piatra Neamț, elevii au fost evacuați din clase conform unui plan stabilit în cazul în care are loc un cutremur.

Elevii, sub supravegherea profesorilor, au ajuns la unul dintre locurile de întâlnire. Aici s-a făcut prezența, pentru a vedea dacă lipsește cineva.

Reprezentanții ISU le-au explicat elevilor de ce se fac astfel de exerciții, dar și unde pot găsi mai multe informații despre aceste situații.

Cpt. Irina Popa, purtător de cuvânt ISU Neamţ: Copiii și adulții să înțeleagă că sirena sună pentru a anunța o situație de urgență care pune în pericol viața noastră.

Un raport va stabili dacă exercițiul s-a desfășurat fără probleme sau dacă unele sirene au nevoie de reparații. Atunci autoritățile vor ști și cât de des se vor repeta astfel de teste.

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă: Urmează să analizăm dacă trebuie neapărat lunar sau dacă trebuie să facem o dată la două sau la trei luni.

Săptămâna aceasta, SMURD va instrui populația despre cum să acorde primul ajutor sau ce trebuie să pună în rucsacul de urgență. Caravana „Fii Pregătit” va ajunge în mai multe orașe din țară, printre care Buzău, Bacău ori Vrancea.

 

SIRENE ÎN BUCUREŞTI

 

Sectorul 1: 47 sirene electronice

Sectorul 2: 10 sirene electronice

Sectorul 3: 3 sirene electronice

Sectorul 4: 25 sirene electronice

Sectorul 5: 1 sirenă electronică

Sectorul 6: 6 sirene electronice

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a reluat seria de exerciţii aflate sub genericul „Miercurea alarmelor”. Programul de pregătire a populaţiei cuprinde mai multe activităţi menite să dezvolte comportamentul preventiv, iar cei interesaţi se pot familiariza cu măsurile şi regulile în cazul producerii unor situaţii de urgenţă.

Între orele 10.00 şi 11.00, au fost testate şi verificate echipamentele din componenţa sistemului de înştiinţare, avertizare şi alarmare în situaţii de protecţie civilă.

La nivel național, sunt aproximativ 7.500 de sisteme de alarmare. Dintre acestea 40% sunt în sistem centralizat, iar restul de 60% în sistem necentralizat. Aceste sisteme au patru sunete distincte pentru diverse evenimente: alarmă aeriană, alarma de dezastre, prealarmarea aeriană și încetarea alarmei.


Potrivit unui comunicat al IGSU, pe timpul simulărilor au fost verificate atât fluxurile de transmitere a mesajelor de înştiinţare către autorităţi, cât şi modul de funcţionare a mijloacelor de alarmare a populaţiei (sirene) existente la nivelul comunităţilor.

În perioada vizată, locuitorii Capitalei şi cei din judeţele ţării au auzit semnalul „alarmă la dezastre”, compus din cinci sunete a câte 16 secunde fiecare, cu pauză de 10 secunde între ele.

IGSU a recomandat cetăţenilor să rămână calmi şi să urmărească informările inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă.

Exercițiul a avut loc în contextul organizării la nivel național a evenimentului ”Săptămâna Protecției Civile”, până pe 4 martie.

(w500) Exerciții
***
Înştiinţarea, avertizarea, prealarmarea şi alarmarea se realizează în scopul dispunerii măsurilor de protecţie a populaţiei şi bunurilor materiale, precum şi pentru limitarea efectelor dezastrelor, precizează IGSU.

Cele mai des întâlnite situaţii în care este alarmată populaţia, prin intermediul sirenelor electrice şi electronice, au loc pe timpul inundaţiilor, când este semnalată iminenţa producerii unor viituri care să pună în pericol viaţa persoanelor.

De asemenea, sistemul de înştiinţare-alarmare este utilizat în cazul producerii unor accidente tehnologice în care sunt implicate substanţe periculoase, ruperii unor baraje hidrotehnice sau căderii obiectelor din atmosferă.

Această metodă destinată protecţiei populaţiei civile poate fi utilizată şi pe timpul conflictelor armate.

Prin intermediul acestor mijloace de alarmare pot fi transmise semnale acustice cu diferite semnificaţii sau pot fi transmise mesaje vocale care vizează anumite măsuri pentru comunitate.

În cazul unor situaţii reale, mai multe informaţii vor fi transmise prin intermediul mesajelor RO-ALERT, al aplicaţiei DSU şi alte surse ale structurilor pentru situaţii de urgenţă, precum şi posturi radio şi TV.

***

În ceea ce priveşte echipamentele dedicate de alarmare publică, la nivelul anului 2022 alarmarea populaţiei se realiza cu un număr de 7.539 de sirene de diferite puteri, dintre care 5.389 de sirene electrice şi 2.150 de sirene electronice.

Conform IGSU, situaţia privind acţionarea sirenelor de alarmare publică se prezintă astfel:

* în sistem centralizat: 3.070 de sirene de la nivel judeţean, municipal, orăşenesc şi local (40,72%);

* în sistem necentralizat (local de la panourile de comandă): 4.469 de sirene (59,27%).

„Rezilienţa comunităţii pentru a depăşi urmările unor dezastre este consolidată prin pregătirea permanentă a autorităţilor responsabile cu managementul tipului de risc, în colaborare cu populaţia civilă, pentru atingerea dezideratului comun de îmbunătăţire a capacităţii de reacţie a unui stat în faţa provocărilor”, subliniază IGSU.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite