Weronika Strzyżyńska analizează pentru The Guardian, în articolul „Întâlnește-ne cu noi înainte să ne respingi”. Refugiații romi din Ucraina se confruntă în Polonia cu uși închise, situația refugiaților romi din Ucraina care se confruntă cu discriminarea în Polonia.
„Mi-aș dori ca proprietarii să se întâlnească cu noi înainte să ne respingă”, spune Nadia, în vârstă de 42 de ani, care a fugit din satul ei de lângă Donețk, când bombele rusești au căzut asupra casei vecinului ei în martie. A venit în Polonia cu soția fiului ei, Raiia, în vârstă de 22 de ani, fiica ei adultă, și cu alți șapte copii.
În timp ce femeile și-au găsit de lucru într-o fabrică de procesare a cărnii, la fel ca alți refugiați romi, s-au lovit de un zid în încercarea de a-și găsi o casă.
„Se confruntă cu discriminarea”, spune Mariam Masudi, coordonator la o pensiune, care lucrează pentru ONG-ul Salam Lab. „Romii nu sunt admiși în alte puncte de primire. Nimeni nu vrea să le închirieze. Nu cunosc pe nimeni care să fi reușit să se stabilească în Polonia. Cei care au putut pleca din pensiune s-au mutat în străinătate.”
Potrivit statisticilor oficiale, populația de romi din Ucraina se ridică în Polonia la 400.000, deși experții consideră că este o estimare subevaluată. Nimeni nu știe câți romi ucraineni au sosit în realitate în Polonia, potrivit Hannei Machińska, adjunctul avocatului pentru drepturile civile din Polonia.
„Sunt familii mari intergeneraționale, unele de 30 de persoane. Majoritatea nu au un plan precis când ajung în Polonia”, spune Machińska. „Această situație necesită ajutor instituțional. Persoanele individuale nu pot sprijini grupuri atât de mari de oameni.”