”Grijă de plămâni”. O comisie formată din medici specialiști de la Spitalul Victor Babeș din Timișoara consultă pacienții cu cancer pulmonar

27 septembrie 2023, 11:14

Cancerul pulmonar este cel mai răspândit tip de cancer din România și anual în țara noastră circa 12000 de persoane primesc acest diagnostic. Este motivul pentru care conducerea spitalului de boli infecțioase Victor Babeș din Timișoara împreună cu cei de la asociația Onco Help dar și cei de la Federația Asociațiilor bolnavilor de cancer au demarat la Timișoara o campanie care se numește ”Grijă de plămâni”. Au făcut și o platformă online care se numește grijădeplămâni.ro –  e un loc de unde persoanele interesate pot afla ce înseamnă cancerul pulmonar, care sunt simptomele acestuia și care sunt factorii de risc.

Medicii susțin că e foarte important și, din păcate, mult prea puține informații se cunosc despre acest tip de cancer. E o boală silențioasă și în momentul în care își face simțită prezența e deja mult prea târziu, iar pacienții ajungă în cabinetele medicilor mult prea târziu,  când viața nu mai poate fi salvată.

De aceea medicii atrag atenția asupra acestui tip de maladie și asupra faptului că e foarte important să cunoașteți simptomele cancerului pulmonar dar și factorii de risc pentru a depista această boală cât mai devreme. Evoluția în tehnologia medicală, evoluția în ceea ce privește medicamentele au făcut ca acest tip de cancer să aibă o rată mai mare de supravietuire, doar în cazul în care este depistat precoce

Medicii vorbesc despre importanța unui screening la nivel național. Dar până să se întâmple acest lucru,  la Spitalul Victor Babeș din Timișoara s-a formată o comisie mixtă interdisciplinară formată din un medic pneumolog, dintr-un anatomopatolog, un medic specialist în genetică medicală dar și un medic specialist în biochimie moleculară iar această echipă medicală vede imediat pacientul care se prezintă aici la medic iar scopul acestei comisii este de a diagnostica cât mai rapid cancerul pulmonar pentru ca pacientul să beneficieze cât mai repede de tratament.

Este foarte important ca pacienții care suferă de această boală să ajungă în fața medicilor cât mai repede cu putință pentru că atunci șansele de supraviețuire ale acestor pacienți sunt mult mai mari.

Medicii de la Spitalul Victor Babeș spun că românii sunt foarte puțin conștienți de simptomele acestei boli, ca atare ajung în fază terminală la medic,  iar complexitatea cazurilor de cancer pulmonar este foarte mare.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite