„Febra” cumpărăturilor de Paște, stinsă de pandemie. Cât costă aprovizionarea pentru masa de sărbători

13 aprilie 2020, 17:55

În piețele din București, comercianții vând kilogramul de carne de miel cu 27 de lei. Prețul este aproape neschimbat față de Paștele trecut. Dar vânzările sunt mai mici: nu mai sunt cozile de altădată.

Statisticile oficiale arată că în martie prețurile au fost, în medie, cu 3% mai mari față de perioada similară a anului trecut. Cartofii s-au scumpit cel mai mult, în ultima vreme. Iar ouăle sunt printre puţinele produse unde preţurile au scăzut.

Legumele și brânzeturile sunt mai ieftine în piețe, faţă de supermarketuri. În marile magazine sunt însă prețuri mai bune la ouă, cozonaci și pască pentru că şi oferta este mai bogată.

Am făcut un experiment să vedem cât costă aprovionarea pentru masa de sărbători:

Pe lista de cumpărături am pus alimentele necesare pentru masa de Paște. Carnea de miel, ouă, cozonac, pască, drob, vin, mezeluri, brânzeturi, fructe și legume de sezon. Am făcut un calcul. Un coș de cumpărături pentru trei persoane costă aproximativ 400 de lei.

Specialiștii recomandă să fim cumpătați și să nu cumpăram mai mult decât avem nevoie.

Fiind mâncare cu specific pascal, nu se poate consuma decât două, trei zile după Paste și deci trebuie prevăzut în acest sens un volum mai mic. Nu în ultimul rand, în perioada asta, după cum bine știm, cresc tradițional indigestiile și excesele cu alcool și e un act de responsabilitate să fim rezonabili că să nu încărcăm ambulanțele și spitalele inutil”, avertizează Florin Constantin, analist în domeniul agricol.

Pentru a evita orice risc de îmbolnăvire, reprezentații Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor recomandă să facem cumpărăturile doar din locuri special amenajate și autorizate, în care comercianții au mănuși și măști de protecție.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite