“Familia", motiv de ceartă. Părinții și sindicatele contestă Strategia de educaţie parentală

Scandalul legat de strategia de educaţie parentală ia amploare. Ultima instituţie care a criticat proiectul este Academia Română. Reprezentanţii părinţilor şi sindicatele din învăţământ au anunţat, şi ele, că nu susţin documentul propus. Şi, după atâtea controverse create, Ministerul Educaţiei a anunţat că nu şi-l mai asumă şi va veni cu un alt proiect.

07 Iulie 2018, 11:41 (actualizat 07 Iulie 2018, 11:51) Știrile TVR |
Educația parentală
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

"Proiectul Ministerului Educaţiei, de legiferare a unui sistem de educaţie parentală fără niciun un specific românesc, cu implicaţii enunţate explicit împotriva familiei tradiţionale (...) presupune o educaţie uniformă a copiilor, fără diferenţe de sex, de particularităţi antropologice şi psihologice, de mediu comunitar sau etnic" (sursa: Academia Română).

Academicienii spun că se urmăreşte obţinerea omului nou, fără familie, naţionalitate, ţară şi identitate, la fel ca în statele cu regimuri totalitare.

"În anul Centenarului Marii Uniri a românilor, când se face şi bilanţul realizărilor de excepţie ale românilor, educaţi în spiritul tradiţiilor noastre, renunţarea la aceste tradiţii ar însemna un act de trădare naţională" (sursa: Academia Română).

Toată discuţia a plecat de la modul în care este definită familia în noua strategie naţională de educaţie parentală pusă în dezbatere publică.

"Strategia naţională de educaţie parentală are ca fundament abordarea teoretică conform căreia familia nu este inteligibilă ca realitate obiectivă, ea este mai degrabă un produs socio-cultural, «o constelaţie de idei, imagini şi terminologii» creată şi recreată permanent de practicile socio-culturale" (sursa: Strategia națională de educaţie parentală 2018 – 2025).

După izbucnirea scandalului, strategia a fost retrasă de pe site-ul Ministerului Educaţiei şi retransmisă iniţiatorilor.

“Dat fiind feedback-ul colectat din partea persoanelor interesate, precum şi necesitatea de a îmbunătăţi proiectul de strategie, ministerul nu îşi poate asuma în actuala formă acest document” (sursa: Ministerul Educației).

Strategia de educaţie parentală 2018 - 2025 prevede introducerea educaţiei parentale în fişele de post ale profesorilor, asistenţilor medicali şi sociali, cu două ore pe săptămână alocate parentingului. În plus, fiecare părinte ar urma să participe la astfel de cursuri.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 5°C 6°C
IASI 2°C 1°C
CLUJ 7°C 7°C
CONSTANTA 8°C 8°C
CRAIOVA 4°C 5°C
BRASOV 5°C 6°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI