Și în acest an, Ziua Mondială a Donatorilor de Sânge este sărbătorită în întreaga lume pe 14 iunie. Acest eveniment este un moment de recunoștință față de donatorii de sânge, dar și o sensibilizare a celor care pot dona. Tema campaniei din acest an este „Sângele sigur salvează vieți”, iar campania se desfășoară sub sloganul „Donează și fă lumea un loc mai sănătos”.
Ideea campaniei Sângele sigur salvează vieți este să ne concentrăm asupra contribuției pe care un donator individual o poate aduce pentru îmbunătățirea sănătății celor din jur. Donarea de sânge este necesară peste tot în lume pentru a asigura persoanelor și comunităților acces la sânge și produse sangvine sigure și de calitate, atât în situații normale, cât și în situații de urgență.
Prin intermediul campaniei, se dorește accesarea cât mai multor persoane din întreaga lume să devină salvatori de vieți, oferind voluntariat pentru a dona sânge în mod regulat.
Din cele 117,4 milioane de donații de sânge colectate la nivel mondial, 42% din acestea vin din țări cu venituri mari, care dețin 16% din populația lumii.
În țările cu venituri mici, până la 52% din transfuziile de sânge sunt administrate copiilor sub 5 ani; în timp ce în țările cu venituri mari, cel mai frecvent grup de pacienți transfuzat are vârsta de peste 65 de ani, reprezentând până la 75% din toate transfuziile.
Pe baza eșantioanelor de 1000 de persoane, rata de donare de sânge este de 32,6 donații în țările cu venituri mari, 15,1 donații în țările cu venituri medii superioare, 8,1 donații în țările cu venituri medii mici și 4,4 donații în țările cu venituri mici.
O creștere de 11,6 milioane de donații de sânge de la donatori voluntari a fost raportată din 2008 până în 2015. În total, 78 de țări colectează peste 90% din sursa de sânge de la donatori voluntari de sânge neplătit; cu toate acestea, 58 de țări colectează mai mult de 50% din aportul de sânge de la familia / înlocuitorii sau donatorii plătiți.
Doar 50 din 173 de țări raportoare produc medicamente derivate din plasmă (PDMP) prin fracționarea plasmei colectate. Un număr de 83 de țări au raportat că toate PDMP sunt importate, 24 de țări au raportat că nu au fost utilizate PDMP în perioada de raportare și 16 țări nu au răspuns la întrebare.
România se confruntă în fiecare vară cu o criză acută de sânge. Numărul donatorilor scade alarmant, aşa că operaţiile sunt amânate, iar urgențele sunt cu greu acoperite. Medicii şi pacienţii fac apel la populaţie să doneze. O pungă de sânge poate salva trei vieţi.
Doar 1,7% dintre romani donează sânge. Suntem, astfel, pe ultimele locuri în Europa la numărul de donatori de sânge.
„Trebuie să se facă educaţie în şcoală, să vină de la 18 ani. Au bonusuri: zi liberă serviciu, tichete de masă, analize, abonament la jumătate, plus investigaţii”, spune medical Angela Cîrstea, de la Centrul de Transfuzie Bucureşti.
Dacă aveţi între 18 şi 60 de ani, peste 50 de kg, puls regulat şi nu aţi suferit intervenţii chirurgicale în ultimele şase luni, mergeţi să salvaţi vieţi! Puteţi dona la centrele de transfuzie judeţene, iar în Capitală sunt deschise patru centre.