„Donează sânge și fă lumea un loc mai sănătos” | 14 iunie, Ziua Mondială a Donatorilor de Sânge. Spectacolul ''Tosca'', transmis de Opera Naţională Bucureşti, în cinstea donatorilor voluntari

Și în acest an, Ziua Mondială a Donatorilor de Sânge este sărbătorită în întreaga lume pe 14 iunie. Acest eveniment este un moment de recunoștință față de donatorii de sânge, dar și o sensibilizare a celor care pot dona. Tema campaniei din acest an este „Sângele sigur salvează vieți”, iar campania se desfășoară sub sloganul „Donează și fă lumea un loc mai sănătos”.

14 Iunie 2020, 09:20 | Magda Manea |
Ziua Mondială a Donatorilor de Sânge 2020
Ziua Mondială a Donatorilor de Sânge 2020
Spectacolul Tosca, dedicat donatorilor voluntari de sânge
Ziua Mondială a Donatorilor de Sânge
Campanie de donare de sânge
Ziua Mondială a Donatorilor de Sânge

 

 

Spectacolul ''Tosca'' de Giacomo Puccini va fi transmis de Opera Naţională Bucureşti, începând cu ora 18,30, în cadrul proiectului Seri de Operă Online.
Potrivit unui comunicat al ONB, înregistrarea va putea fi urmărită online pe site-ul www.operanb.ro/operaonline şi pe pagina de Facebook a Operei, fiind accesibilă publicului pe durata difuzării spectacolului.

Spectacolul este dedicat tuturor donatorilor voluntari de sânge, în cadrul unui parteneriat al ONB cu Centrul de Transfuzie Sanguină din cadrul Ministerului Apărării Naţionale şi cu Centrul de Transfuzie Sanguină al Municipiului Bucureşti.

(w500) Spectacolu

Ideea campaniei Sângele sigur salvează vieți este să ne concentrăm asupra contribuției pe care un donator individual o poate aduce pentru îmbunătățirea sănătății celor din jur. Donarea de sânge este necesară peste tot în lume pentru a asigura persoanelor și comunităților acces la sânge și produse sangvine sigure și de calitate, atât în situații normale, cât și în situații de urgență.

Prin intermediul campaniei, se dorește accesarea cât mai multor persoane din întreaga lume să devină salvatori de vieți, oferind voluntariat pentru a dona sânge în mod regulat.

Obiectivele campaniei

  • să sărbătorească și să mulțumească persoanelor care donează sânge și să îi încurajeze pe cei care nu au donat încă sânge să înceapă să o facă;
  • să evidențieze necesitatea unei donări de sânge, pe tot parcursul anului;
  • să concentreze atenția asupra contribuției pe care donatorii o aduc întregii comunități;
  • să demonstreze necesitatea accesului universal la transfuzia de sânge sigură și să ofere sprijin pentru rolul său în furnizarea de îngrijiri medicale eficiente și în atingerea obiectivului de acoperire a sănătății universale;
  • să mobilizeze sprijin la nivel național, regional și global între guverne și partenerii de dezvoltare pentru a investi, consolida și susține programele naționale de sânge.

Cifre și statistici

Din cele 117,4 milioane de donații de sânge colectate la nivel mondial, 42% din acestea vin din țări cu venituri mari, care dețin 16% din populația lumii.

În țările cu venituri mici, până la 52% din transfuziile de sânge sunt administrate copiilor sub 5 ani; în timp ce în țările cu venituri mari, cel mai frecvent grup de pacienți transfuzat are vârsta de peste 65 de ani, reprezentând până la 75% din toate transfuziile.

Pe baza eșantioanelor de 1000 de persoane, rata de donare de sânge este de 32,6 donații în țările cu venituri mari, 15,1 donații în țările cu venituri medii superioare, 8,1 donații în țările cu venituri medii mici și 4,4 donații în țările cu venituri mici.

O creștere de 11,6 milioane de donații de sânge de la donatori voluntari a fost raportată din 2008 până în 2015. În total, 78 de țări colectează peste 90% din sursa de sânge de la donatori voluntari de sânge neplătit; cu toate acestea, 58 de țări colectează mai mult de 50% din aportul de sânge de la familia / înlocuitorii sau donatorii plătiți.

Doar 50 din 173 de țări raportoare produc medicamente derivate din plasmă (PDMP) prin fracționarea plasmei colectate. Un număr de 83 de țări au raportat că toate PDMP sunt importate, 24 de țări au raportat că nu au fost utilizate PDMP în perioada de raportare și 16 țări nu au răspuns la întrebare.

România

România se confruntă în fiecare vară cu o criză acută de sânge. Numărul donatorilor scade alarmant, aşa că operaţiile sunt amânate, iar urgențele sunt cu greu acoperite. Medicii şi pacienţii fac apel la populaţie să doneze. O pungă de sânge poate salva trei vieţi.

Doar 1,7% dintre romani donează sânge. Suntem, astfel, pe ultimele locuri în Europa la numărul de donatori de sânge.

„Trebuie să se facă educaţie în şcoală, să vină de la 18 ani. Au bonusuri: zi liberă serviciu, tichete de masă, analize, abonament la jumătate, plus investigaţii”, spune medical Angela Cîrstea, de la Centrul de Transfuzie Bucureşti.

Dacă aveţi între 18 şi 60 de ani, peste 50 de kg, puls regulat şi nu aţi suferit intervenţii chirurgicale în ultimele şase luni, mergeţi să salvaţi vieţi! Puteţi dona la centrele de transfuzie judeţene, iar în Capitală sunt deschise patru centre.

 

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 10°C 11°C
IASI 15°C 14°C
CLUJ 11°C 13°C
CONSTANTA 10°C 12°C
CRAIOVA 7°C 12°C
BRASOV 10°C 12°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI