“Această afirmaţie este total neadevărată”. Reacția CSM după ce ministrul Muncii a spus că sporurile reprezintă 85% în sistemul de justiţie

CSM
CSM
18 februarie 2021, 15:58

„Această afirmaţie este total neadevărată. Pentru corecta informare a opiniei publice, reamintim că potrivit art. 25 alin. 1 din Legea cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice nr. 153/2017, suma sporurilor acordate cumulat pentru fiecare ordonator de credite nu poate depăşi 30% din suma salariilor de bază. Subliniem că această prevedere legală este respectată cu stricteţe în cadrul întregului sistem judiciar. Astfel, spre exemplu, în luna ianuarie, ponderea sporurilor din totalul salariilor la nivelul Consiliului Superior al Magistraturii a fost de 23,83%”, se arată într-un comunicat de presă al CSM, transmis Agerpres.

Potrivit CSM, alăturarea în aceeaşi declaraţie a drepturilor de care beneficiază două categorii profesionale, cu specific diferit al muncii, dar cu „responsabilităţi enorme” faţă de cetăţeni, nu face nimic altceva decât să adâncească „în mod nepermis falii, fără a ţine seama de specificul fiecărei profesii”.

„Din păcate, declaraţiile doamnei ministru al Muncii şi Protecţiei Sociale, Raluca Turcan, se menţin în aceeaşi linie cu declaraţiile inadecvate ale ministrului Justiţiei, Stelian Ion, cu privire la pensiile magistraţilor şi nu fac nimic altceva decât să acutizeze presiunea asupra judecătorilor şi procurorilor, de natură să încurajeze plecarea acestora din sistemul judiciar. Aşa cum am mai arătat, consecinţele negative ale lipsei de personal vor fi resimţite de justiţiabili, deşi acestora ar trebui să li se garanteze dreptul la un proces echitabil, într-un termen optim şi previzibil, la cele mai înalte standarde”, a adăugat CSM.

În opinia sa, aceste atitudini sunt „total neconstructive”. „Principiul cooperării loiale presupune înainte de toate onestitate atât faţă de partenerii instituţionali, cât şi faţă de opinia publică, iar inducerea publicului în eroare, prin astfel de declaraţii publice, este cu adevărat regretabilă”, a evidenţiat CSM.

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a afirmat, miercuri, că nivelul sporurilor la ora actuală reprezintă 13% din totalul cheltuielilor salariale, însă sunt categorii ocupaţionale pentru care acest nivel se ridică la 85% și a dat exemple sistemul de justiție și sistemul de sănătate.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite